Про що заборонили «брехати», а про що не писатимуть.

Правила маркування продуктів змінено. Український парламент підтримав Закон «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів». Тепер замість максимального терміну придатності вказуватимуть мінімальний, а на деяких продуктах, наприклад, кондитерських виробах і винах, можуть зовсім не вказувати дати.

Вивчаючи закон, поговоримо про головні нововведення в маркуванні та штрафи. Найближчим часом покупець помітить, що: 

1. На етикетках з’явиться інформація про речовини і добавки, які можуть викликати алергію. Це, на думку авторів закону, захистить споживачів від шкідливих для них добавок, які зараз дозволяють не вказувати на етикетці. При цьому невеликий вміст ГМО можуть не вказувати.
2. Заборонять “брехати” в етикетках (більше не буде “цілющого чаю” ​​і йогуртів, які “нормалізують травлення”). Більш того, за такий обман будуть штрафувати.
3.Термін придатності вказуватимуть по-новому. Це найбільш спірна норма. По-перше, для швидкопсувних продуктів залишать маркування “використовувати до”, а для всіх інших дозволять писати “мінімальний термін придатності”. Це та дата, після якої продукт все ще можна вживати, але він вже може змінити свої характеристики. З одного боку, тепер не можна дізнатися, після якої дати взагалі не можна використовувати продукт. А з іншого, це дає можливість покупцеві відмовлятися від вживання продукту, який вже змінив свої смакові характеристики.

ЯК МАРКУВАТИМУТЬ:

– якщо харчовий продукт зберігається не більше трьох місяців, у даті достатньо вказати день   і місяць;

– якщо харчовий продукт зберігається більше трьох місяців, але менше 18 місяців, у даті достатньо вказати місяць і рік;

– якщо харчовий продукт зберігається понад 18 місяців, у даті достатньо вказати рік;

На рибі та м’ясі повинні вказувати, чи розморожували їх. Це нібито допоможе не купувати продукти, які внаслідок багаторазових заморозок і розморозок втратили свої смакові характеристики.

НА ЯКИХ ПРОДУКТАХ МОЖУТЬ НЕ ВКАЗУВАТИ ТЕРМІН ПРИДАТНОСТІ:

а) свіжі фрукти та овочі;

б) вина, лікерні вина, ігристі вина та інші аналогічні продукти;

в) напої, що містять 10 і більше відсотків об’ємних одиниць спирту;

г) хлібобулочні або кондитерські вироби, які зазвичай споживаються протягом 24 годин з моменту випікання;

ґ) оцет;

д) харчова сіль;

е) цукор у твердому стані;

ж) жувальна гумка та інші аналогічні продукти для жування.

ЯК ПОКАРАЮТЬ ВИРОБНИКІВ:

  • не вказав інформацію про речовину, яка може викликати алергію – штраф 125 тис. грн;
  • не вказав всю інформацію на етикетці, але загрози для життя немає – штраф 20,8 тис. грн;
  • поміняв інформацію на етикетці і обдурив покупця – штраф 62,5 тис. грн.

При цьому відповідальність для супермаркетів за неправильне маркування не передбачена.

Вже сьогодні нововведення викликають хвилювання – що фактично ми будемо споживати та про що нам знати заборонили?

Начальник інспекції у справах

захисту прав споживачів А.М. Прокопенко

[SvenSoftSocialShareButtons] Коментування і розміщення посилань заборонено.

Коментарі закриті.